DUYURULAR

DİKKAT…! VERGİ KAÇAKÇILIĞI SUÇU VE HAPİS CEZASI İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİRSİNİZ. (V.U.K MADDE 359)

Vergi kaçakçılığı suçu, vergi kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma/ibraz mecburiyeti bulunan defter ve kayıtların, fatura veya diğer belgelerin hukuka aykırı olarak düzenlenmesi, kullanılması, tahrif edilmesi, yok edilmesi; bu evrak ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapılması ile meydana gelen vergi suçlarındandır (Vergi Usul Kanunu md.359).

 

Uygulamada vergi kaçakçılığı suçları arasında en çok rastlanılan suç tipi sahte fatura düzenleme veya kullanma (naylon fatura) suçudur.

Sahte Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçu (Naylon Fatura) (VUK md.359/b)

 

Faturaya konu iş gerçek bir durumu yansıtmıyor ise “naylon fatura” (sahte fatura) sayılır. Sahte (naylon) fatura, 213 Sayılı vuk’un 359. maddesine göre gerçekte herhangi bir hukuki ilişki bulunmadığı halde düzenlenen fatura olarak tanımlanabilir.

 

Sahte fatura düzenleme ve kullanma fillerinde mal ve hizmet alımlarının gerçekten yapıldığı yönünde verilen ifadelere vergi inceleme elamanınca itibar edilmemesinin sebeplerinden biride, ortada bir ticari faaliyet olmasına rağmen Ticaret Hukuku ve Borçlar Hukuku hükümlerinin hiç uygulanmamış olmasıdır. Sahte belge düzenleyicisi ve kullanıcı arasında sözleşme yapılmamıştır, yüksek tutarlı emtianın teslim tarihi, miktarı, vasfı ve bedeline ilişkin bir sözleşme akdedilmemiştir.


Bir telefonla mal teslimi eksiksiz gerçekleştirilmiş, ayıplı ifa ve temerrüde düşme ise söz konusu bile olmamıştır. Aralarında hiç alacak verecek kalmamış hesap tamamen kapanmıştır, ticari uyuşmazlık çıkmamıştır, İcra takibi yapılmamıştır.

Malların süresinde teslimi veya bedel vadesinde ödenmediği için noterden ihtarname çekilmemiştir.

Bu kadar kusursuz bir ticari hayat, ticari teamüllere, ticari örf ve adetlere, ekonomik ve ticari icaplara aykırı olarak değerlendirilmektedir. İktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan ve mutat olmayan bu durumlarda sahte fatura düzenleme ve kullanma fiilinin düşünülmesi kaçınılmazdır.

 

Bir diğer husus ise düzenleyicinin idare tarafından çok rahatlıkla yoklama elemanlarınca tespit edilebilecek olan iş hacmidir. Vergi inceleme raporları ve mahkeme kararlarında da sahte fatura düzenleyicileri için sıklıkla "iş hacmine göre yeterli organizasyona sahip olmadığı" ifadesi kullanılır.

 

Sonuç olarak; hayatın normal akışına ve ticari örf, adet ve teammüllere uygun olmayan fatura ilişkisi ve fatura düzenleyenin ve sahip olduğu organizasyon kriterleri size hapis yolunu açabilir.

 

Orhan KAYRETLİ

SMMM



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 48930